Concert de Nadal 219

 

ENTRADES

 

MAGNIFICAT

El Magnificat, també anomenat Càntic de Maria, procedeix del Nou Testament (Lluc 1: 46-55) i és un antífona o himne de lloança de Maria –mare de Jesús– a Déu, després de rebre la visita de l’àngel Gabriel en què li anuncia que ha estat escollida per a ser la Mare del Messies. S’anomena així per la primera paraula de la seva primera línia en llatí: Magnificat anima mea Dominum (“La meva ànima magnifica el Senyor”). Normalment es recita o canta de forma antifonal (dialogada entre dos cors) en el que coneixem en la tradició cristiana com les Vespres (Litúrgia de les hores) i és, de fet, una exaltació del poder de Déu.

Tant pel seu contingut com per l’evident to poètic del text –i també pel fet d’estar inclòs a la pregària diària d’esglésies i monestirs– ha estat musicat des del segle xv per centenars de compositors: efectivament, autors com Tallis, Victoria, Lassus, Vivaldi, Mozart, Schubert, Mendelssohn… i un nombre immens d’autors que arriba fins als nostres dies han compost obres extraordinàriament boniques amb el text d’aquest himne de naturalesa fonamentalment nadalenca.

D’aquestes partitures, una de les més sublims és el Magníficat BWV 243 de J. S. Bach, que és una de les poques obres vocals de Bach en què l’autor utilitza el llatí. El compositor en va escriure una primera versió per ser cantada a Leipzig durant els serveis litúrgics de Nadal del 1723, i en féu una segona versió per a la festa de la visitació de Maria el juliol del 1733.

En el programa del concert aquesta gran obra estarà acompanyada pel Concerto Grosso “per la notte di natale”, d’Arcangello Corelli, sense dubte una de les obres orquestrals més aconseguides del violinista italià, i per tres conegudes nadales tradicionals catalanes arranjades per un dels compositors catalans actuals més populars: Albert Guinovart.

Estem segurs que el públic podrà gaudir escoltant aquest concert nadalenc tant com nosaltres hem gaudit preparant-lo: Bon Nadal a tothom!!!

Josep Prats